Παρουσίαση του Ολοκληρωμένου Επιχειρησιακού Σχεδίου Προώθησης Κατεψυγμένων ΑλιευμάτωνΜε επιτυχία παρουσιάστηκε  από τον ΟΠΕ  το  Ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο Προώθησης  Κατεψυγμένων Αλιευμάτων, την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012 στην Αίγλη του Ζαππείου, με την παρουσία του ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Τ, του Ειδικού Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του ΥΠ.Α.Α.Τ. κ. Θ. Θεοχαρόπουλο, του Προέδρου και  Διευθύνοντα Συμβούλου του ΟΠΕ κ. Α. Καλαμπόκη, των εκπροσώπων του Τύπου, των επιχειρήσεων και των δημόσιων φορέων.

Στην παρουσίαση χαιρέτησαν ο πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Τ κος Π.Καλλιμάνης και ο Ειδικός Γραμματέας κος Θεοχαρόπουλος

Ο πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Τ τόνισε ότι, ο κλάδος των κατεψυγμένων αλιευμάτων αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα για την εθνική μας οικονομία.
Υπογράμμισε ότι, στόχος του ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Τ. είναι η αύξηση της ζήτησης  των κατεψυγμένων αλιευτικών προϊόντων τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στις αγορές του εξωτερικού  και ταυτόχρονα η ενίσχυση των επιχειρήσεων κατεψυγμένων αλιευμάτων  μέσα από την αύξηση της ζήτησης των προϊόντων τους.
Τέλος, τόνισε εμφαντικά  τα εξαιρετικά οφέλη που θα έχει ο κλάδος  των κατεψυγμένων αλιευμάτων από το Ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Προώθησης στο οποίο συμμετέχει.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΕ κος  Α.Καλαμπόκης παρουσίασε αναλυτικά το αντικείμενο και τους στόχους του προγράμματος, ανέπτυξε τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο εσωτερικό και εξωτερικό  στα πλαίσια της ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού, των επαγγελματιών και δημοσιογράφων για τα κατεψυγμένα αλιεύματα και τόνισε  τα οφέλη και τα αποτελέσματα του προγράμματος για τον κλάδο.

Τη Συνέντευξη Τύπου ακολούθησε γεύμα γευσιγνωσίας κατεψυγμένων αλιευμάτων με εξαιρετικές γαστρονομικές δημιουργίες του chef κου. Κ. Βασάλου.

 


Ομιλία του Προέδρου του ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Τ. κου Παναγιώτη Καλλιμάνη στην παρουσίαση του Ολοκληρωμένου Επιχειρησιακού Προγράμματος Προώθησης Κατεψυγμένων Αλιευμάτων (Μέτρο 3.4-Ε.Π.ΑΛ 2007-13) -17 Οκτωβρίου 2012-Αίγλη Ζαππείου.
Αγαπητές κυρίες και κύριοι,
Ο ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Τ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Κατεψυγμένων Τροφίμων) του οποίου έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος είναι ένα συλλογικό όργανο που ιδρύθηκε το 1990 από επιχειρηματίες του κλάδου, με σκοπό να εκπροσωπήσει τις επιχειρήσεις εισαγωγής, επεξεργασίας, μεταποίησης, τυποποίησης και εμπορίας κατεψυγμένων τροφίμων σε πανελλήνιο επίπεδο.
Η συμμετοχή του ΠΑ.Σ.ΕΚ.Τ. στο επιχειρησιακό πρόγραμμα προώθησης κατεψυγμένων αλιευμάτων (Μέτρο 3.4) στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013 είναι γεγονός εξέχουσας σημασίας και εξαιρετικής ωφέλειας για τον κλάδο της βιομηχανίας και του εμπορίου των κατεψυγμένων αλιευτικών προϊόντων .
Ο κλάδος της ελληνικής βιομηχανίας επεξεργασίας , μεταποίησης και εμπορίας κατεψυγμένων αλιευτικών προϊόντων αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα της εθνικής μας οικονομίας. Παράγει και διακινεί στην ελληνική αγορά ένα σημαντικό όγκο μεταποιημένων αλιευτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας ενώ στηρίζει την ελληνική αλιεία.
Ο όγκος των κατεψυγμένων αλιευμάτων που διακινούνται στην ελληνική αγορά αγγίζει τους 53,200 χιλ. τόνους με συνολική αξία 274εκ ευρώ και αποτελεί το 16% του συνολικού διακινούμενου όγκου αλιευμάτων ο οποίος ανέρχεται στους 172 χιλ. τόνους
Εκ των 53,200 χιλ τόνων κατεψυγμένων αλιευμάτων, 10,4 χιλ.τόνοι διατίθενται στην ελληνική αγορά μέσω Retail (λιανεμπόριου) που μεταφράζεται σε αξία 64,6 εκ ευρώ και 42,7 χιλ τόνοι μέσω Horeca (ξενοδοχεία, εστιατόρια catering κτλ )που μεταφράζεται σε 209 εκ. ευρώ, ενώ ο όγκος των εξαγωγών για το ίδιο έτος τα 9.336,400 κιλά.)
Η ελληνική βιομηχανία κατεψυγμένων αλιευμάτων υπολογίζεται ότι θα έχει ένα κύκλο εργασιών για το 2012 περίπου στα 265 εκ ευρώ, ενώ για την επόμενη 2ετία προβλέπεται μια αύξηση του 4% φθάνοντας στα 274 εκ ευρώ.
Ο ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Τ έχει στη δύναμή του άνω των 90 επιχειρήσεων μελών οι οποίες έχουν ετήσιο τζίρο πλέον των 300εκ ευρώ και απασχολούν πλέον των 2.850 ατόμων προσωπικό.
Η επιχειρηματικότητα των κλάδου βιώνει σήμερα μια από τις πιο δύσκολες περιόδους και η ανταγωνιστικότητα της χώρας σε σχέση με τις ευρωπαϊκές χώρες είναι σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Το μέγεθος της ελληνικής αγοράς δεν επιτρέπει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στο βαθμό εκείνο που θα τις καταστήσει ανταγωνιστικές στο διεθνές επιχειρησιακό περιβάλλον.

Η συρρίκνωση της εγχώριας αγοράς επιβάλλει την αναζήτηση νέων αγορών και δραστηριοτήτων προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.
Στόχος του ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Τ είναι η προώθηση των κατεψυγμένων αλιευμάτων και η αύξηση ζήτησης τους τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στις αγορές του εξωτερικού και ταυτόχρονα η ενίσχυση των επιχειρήσεων κατεψυγμένων αλιευμάτων μέσα από την αύξηση ζήτησης των προϊόντων τους.
Το οργανωμένο πρόγραμμα προώθησης , Μέτρο 3.4, μέσα από τις προωθητικές δράσεις τους (προωθητικό έντυπο υλικό για καταναλωτές, διαφημιστικές καταχωρήσεις, γραμμή επικοινωνίας καταναλωτή , events ενημέρωσης, διεθνής εκθέσεις κτλ) είναι ένα πρόγραμμα το οποίο αποτελεί εξαιρετικό εργαλείο για τον κλάδο μας διότι θα συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων μας δρώντας σε δύο σημαντικούς άξονες.
1) Στην ενίσχυση της εσωτερικής κατανάλωσης
με την άμεση προσαρμογή στις νέες καταναλωτικές τάσεις, την εκπαίδευση του έλληνα καταναλωτή για την ποιότητα των κατεψυγμένων αλιευμάτων και την ενίσχυση της συχνότητας ένταξης των αλιευμάτων στο εβδομαδιαίο του διαιτολόγιο
Και
2) Στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων
με την αναζήτηση νέων αγορών, την προώθηση της μοναδικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου και την προώθηση της ελληνικής κουλτούρας.
Ευχόμαστε από καρδιάς να επιτευχθούν στο απόλυτο οι στόχοι του προγράμματος.
Ευχαριστούμε τον ΟΠΕ, διαχειριστή του προγράμματος, για την επιμέλεια και φροντίδα του στην εκτέλεση του προγράμματος καθώς και για την άριστη συνεργασία του με τον Σύνδεσμό μας.
Ευχαριστώ πολύ.

 
Πόσο ενημερωμένοι είστε για τα κατεψυγμένα τρόφιμα;
Τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση κατεψυγμένων τροφίμων έχει αυξηθεί εντυπωσιακά. Τα κατεψυγμένα τρόφιμα καταλαμβάνουν όλο και πιο σημαντική θέση στο καλάθι αγορών του σύγχρονου Έλληνα καταναλωτή.
Δείτε περισσότερα

ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Τ.  

Πειραιώς 226,  177 78  Αθήνα

Τηλ. 210 3423287
Fax. 210 3452098

pasekt@ath.forthnet.gr
Βρείτε μας στο facebook
WebEdit CMS